Minex-S magneetkoppeling, keramiek

Geen wervelstroomverliezen
Geen warmteontwikkeling in de koppeling vanwege de containment
Geschikt voor hogere eisen met betrekking tot temperatuur- en drukweerstand (tot 25 bar en + 300 ° C)
Koppelbereik van 25 tot 550 Nm
Interne koelingsmaatregelen zijn niet vereist
Speciale geschiktheid voor droog lopende schijven

De MINEX®-S is een permanent magnetische synchrone koppeling, die contactloos de torsie overbrengt door de magnetische krachten tussen de binnen- en buitenrotor. In zijn hoofdfunctie als afdichtingselement in pompen en roerwerken, garandeert het een hermetische scheiding van de invoer- en uitvoerzijde. Voor kritische media zoals agressieve zuren, basen, enz., Dient het als een betrouwbare afdichting en voorkomt het ernstige lekken.

Functie
De koppeling bestaat uit een buiten- en binnenrotor, de buitenrotor aan de binnenkant en de binnenrotor aan de buitenzijde zijn voorzien van hoogwaardige permanente magneten met afwisselende polariteit. 
De buitenrotor is meestal aan de aandrijfzijde gemonteerd en de magneten zijn zichtbaar gelijmd in groeven. 
De magneten van de aangedreven-zijdige binnenrotor zijn cilindrisch geslepen tot een minimale luchtspleet en ingekapseld door een vloeistofdichte magnetische klep. 
In rust staan de respectieve noord- en zuidpolen van de rotoren tegenover elkaar en is het magnetische veld volledig symmetrisch. 
Alleen door rotatie van de rotoren worden de magnetische veldlijnen afgebogen, waardoor koppels door de luchtspleet kunnen worden overgedragen. Vervolgens wordt een synchrone bewerking onder een constante speling ingesteld.Als het maximale koppel van de koppeling en de maximale draaihoek worden overschreden, wordt de krachtoverbrenging onderbroken. 
De MINEX®-S biedt dus overbelastingsbeveiliging voor de omvormer en de eenheid. Nadat de oorzaak van de overbelasting verwijdert (bijvoorbeeld lagerschade blokkering van de binnenste rotor) beide rotoren worden gesynchroniseerd en opnieuw op snelheid gebracht.

Het hoofdbestanddeel van de MINEX®-S, de insluitinsmantel, is bevestigd aan de aangedreven zijde eenheid en de binnenste en buitenste elementen van elkaar. 
Het zorgt voor een trillingsarme transmissie die werkt zonder een mechanische verbinding en garandeert een volledig dichte scheiding van productruimte en atmosfeer. 
De afdichting is statisch, b.v. met een vlakke pakking of een O-ring, waardoor er geen behoefte is aan dynamisch belaste afdichtingselementen. 
Afdichtingen gemaakt van roestvrij staal of Hastelloy bieden hoge druk en temperatuurbestendigheid en bestrijken een breed scala aan toepassingen. Ze hebben zichzelf vele malen bewezen in pomp- en roerwerktoepassingen.
Binnen het roterende magnetische veld veroorzaken metalen potten in het algemeen wervelstroomverliezen die worden omgezet in warmte en die mogelijk moeten worden gekoeld. 
In pomptoepassingen kan de opgewekte warmte meestal worden afgevoerd door het verpompte medium. 
Het verwachte vermogensverlies moet worden overwogen bij het ontwerpen van de koppeling.